Morgendagens eventplanlegging

Det er lenge siden bærekraftige valg var radikalt. Nå er det et krav. Dette har naturlig nok ført til endringer i flere bransjer – også innen event. Men vi går heldigvis ikke alene inn i fremtiden. Med oss på veien har vi Green Producers Tool, som hjelper oss å tenke nytt og kreativt.

Det kommer neppe som en overraskelse at du reduserer utslippet dersom du serverer vegetarmat fremfor biff på ditt neste arrangement. Men visste du at naturlige tekstiler ikke nødvendigvis slipper ut mindre CO2 enn kunstige? Eller at en minibuss med plass til 15 personer faktisk kan slippe ut mindre CO2 enn en personbil?


Vi vil hjelpe kundene våre med å ta bærekraftige valg. Og gjøre eventbransjen mer miljøvennlig. Derfor har vi den siste tiden brukt  klimaverktøyet Green Producers Tool (GPT). 


GPT skal tilrettelegge for at kultursektoren klarer å kutte utslipp i henhold til Norges klimamål: 55 % innen 2030. Verktøyet er utviklet i samarbeid med blant annet klimaforskere fra Cicero og aktører fra kulturbransjen, med støtte fra Forskningsrådet. Målet er å tydeliggjøre konsekvensene av valgene vi tar når vi planlegger arrangementer, festivaler, film- og TV-produksjoner.


Med andre ord: GPT gir oss muligheten til å planlegge og sammenligne forskjellige typer transport, mat, dekor, lyd og lys, datalagring – alt vi trenger for å sy sammen et grønt  arrangement. Det gjør det lett for oss (og deg) å ta klimasmarte valg.


Små valg = store forskjeller

Vi har, sammen med bransjekollegaer og kunder, brukt GPT en stund – og vi lærer fortsatt nye ting. Det vi ser er at verktøyet hjelper oss å tenke kreativt og nytt når det gjelder blant annet transport, lokasjoner, bemanning og dekor. Og vi vurderer i større grad holdbarheten på produktene vi kjøper. Kan de gjenbrukes? I tillegg har vi jevnlig spennende diskusjoner med bransjekollegaer som også bruker klimaverktøyet – og vi har fått noen åpenbaringer. 

Er du klar for å få bakoversveis? 


Dersom du kjøper inn 10 kilo silke, slipper dette ut 1483,33 CO2. Velger du derimot 10 kilo kunstfiber, slipper dette ut 32,03 CO2 – en reduksjon på hele 97.86%. 

Det er selvfølgelig flere ting å ta hensyn til, og gjenbruk (eller leie) er det aller beste når det gjelder dekor. I tillegg vil holdbarheten på de naturlige produktene ofte være lengre. Men dette er avgjørelser vi lettere kan ta, når vi nå vet hvor mye utslipp de forskjellige valgene våre utgjør. 


En annen viktig post er transport. Bør du velge kollektivt, bensin, diesel, elektrisk eller hybrid? 


Skal du fly? Er det da store forskjeller mellom biodrivstoff og fossilt? Og bør du velge økonomi eller businessklasse? Dette kan vi nå kjapt gi deg svar på, ved hjelp av vårt nye verktøy. 


Plan A – til Å

Det er mye å ta hensyn til. Med GPT kan vi sammen legge et godt grunnlag fra starten av, og skape et arrangement som er både fremtidsrettet og i tråd med det du ønsker deg. 

For det er i planleggingen utslippene kuttes. Vi kobler på GPT fra start, så vi kan planlegge hver minste detalj. Da får vi en samlet oversikt over alle utslipp knyttet til ditt arrangement – som du også kan rapportere på i ettertid. 

Vinn-vinn, eller hva?


Ønsker du å arrangere et bærekraftig event? Eller kanskje bare få tips til hvordan du kan kutte ned utslippet? Ta kontakt, da vel. 

Fakta om GPT: 

Green Producers Tool er utviklet gjennom et samarbeid mellom Babusjka, Innocode, Øyafestivalen, Den Norske Opera & Ballett, Strix, CICERO og Virke, med støtte fra Forskningsrådet.


Verktøyet er for produsenter eller innkjøpere av kulturarrangementer, og for leverandører i kultursektorens verdikjeder: Film og TV, festival og event.


Vi er også medlemmer i Green Producers Club, et møtepunkt for brukere av klimaverktøyet. Her møtes vi jevnlig for å utveksle erfaringer med andre i bransjen.

Aktuelt

Skal vi ta en kaffe?

Kick off, jubileum, konferanse, møte, digitalt arrangement, studioproduksjon, firmaarrangement, firmatur, julebord eller sommerfest. Uansett hva du ønsker å arrangere vil en prat med oss være det beste stedet å begynne.

Ta kontakt, så tar vi en kaffe og en uforpliktende prat om hvordan vi kan hjelpe akkurat deg.